Известие

Collapse
No announcement yet.

С какъв размер гуми и джанти ще си карате 156 те зимата

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

А всички дето съветвате гуми да се помпят на повече атмосфери виждали ли сте си гумата на какво заприличва?
    Контактната и площ намалява почти двойно.

Читави гуми на 2 години добре съхранявани не би трябвало да имат проблем, аз сложих зимните които са на толкова и не забелязвам да се пързалят на тръгване или на спиране.
    А с летните на -2 АБС ме подритва на няколко пъти притеснително.
    Явно не е само за 5 - 10 дни в годината.
    Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

...
      Last edited by pooh; d.m.y г., 11:49.

Comment

205/55/16 е размера на гумите ми за тази година.Аз съм твърдо за зимните гуми при мен слагането им е до средата на октомври,амахането около началото на април.
        alfa romeo 156 1.8ts-спортно окачване!! R.I.P!Now Alfa Romeo 159sw

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
          А всички дето съветвате гуми да се помпят на повече атмосфери виждали ли сте си гумата на какво заприличва?
          Контактната и площ намалява почти двойно.

Читави гуми на 2 години добре съхранявани не би трябвало да имат проблем, аз сложих зимните които са на толкова и не забелязвам да се пързалят на тръгване или на спиране.
          А с летните на -2 АБС ме подритва на няколко пъти притеснително.
          Явно не е само за 5 - 10 дни в годината.
          Че той АБС-а, поне веднъж на ден, не подритне ли малко, значи - не си спирал, би ти казал рейс механика ми.

Майтапът настрана - защо мислиш, че помпане на гума на 2.5 - 2.8 атм е нещо, което може да се счита за "помпане повече"? Че то в книжката на 156 дори си пише, ако колата е по-натоварена, задължително гумите да се надумкат до поне 2.5, ако са 17-ки - и до 2.7. При това, тези данни са при помпане с въздух, който със загряване на гумата се разширява и атмосферите скачат с поне 0.2 до 0.4 нагоре, според температурата. Като ги напомпаш на 2.7 с азот и те дори загрели пак са си на 2.7, какво точно лошо ще й се случи на гумата?
          Ако искаш, за съпоставка, мога да ти покажа гумите на Реното, които над 3 години вече се карат на 2.5 с азот, да им видиш износването - равномерно като по книга. Това, при препоръчани за този модел и размер гуми/джанти - 2.1 при лека и 2.3 при натоварена.

Всеки да кара както си иска, в крайна сметка, твърдостта е за сметка на комфорта, но пък пази от тия нашите лунни пейзажи - защото оня ден дадох 160 лв за изправяне на 3 джанти (4-тата беше ок - о, чудо) + специален баланс и на 4-те, които бях взел на доверие от приятел за Реното, че са ок, прави, читави и т.н. Когато обаче ми замина сменен нов марков лагер след няма и 11 000 км и направих тестова засилка със 150 км/ч и се почна "вибро-масажа", ми светна откъде идва проблемацията. Въпросният приятел пък без бой си призна, че на повече от 2.1 не ги е помпал, а ги караше на Лагуна комби, а за капак е и с не малко диоптър и не е като да не ги цели дупките...
          Last edited by -Bobby-; d.m.y г., 19:49.
          Две черни перли...

Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

Comment

Понеже в темата масово се говори за 15" на тях им дават 2.1 до 2.5 като максимум... при натоварен до откат автомобил.
            С нарастването на размера намалява борда и съответно трябва повече налягане.
            Не е само до комфорт, по-твърдите гуми пренасят повече вибрации по окачването, а един носач излиза повече от годишно изправяне на джанти.
            Знаем си глезлите...
            А за АБС а не напразно казах - притеснително, познавам си колата.

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

В упътването нали си пише 2.2 за празна, 2.5 за натоварена кола и ако ще се засилва, +0.3 на всичко, та по моята аритметика е 2.8 на студени гуми.

А, и 0.2 за дупките и 3 бара си идват одма. Още повече, че летните ми 225/50 16 92W на по-малко се мачкат и не стъпват както си трябва в средата на протектора.

По темата: 205/55/16 91H на BF Goodrich, до две седмици трябва да им дойде реда.
              Недозавиване е когато се халосаш у дувара с предницата
              Презавиване е когато се халосаш у дувара със задницата
              Мощност е колко бързо ще се халосаш у дувара
              Въртящ момент е колко далече ще влачиш дувара...

Comment

Аз имам една кола,и я карам всеки ден от годината.Зимата си слагам зимни гуми,защото ми е мил живота,както моя така и на семейството ми....
                ....като чета някои мнения,имам чувството,че некои колеги си ползват колите,само да идат отсреща за баничка.......немога да си представя с летните гуми да карам спокойно,без значение в града или не...или пък да ги помпам лятото и да ги спадам зимата.....
                Въобще няма смисъл да коментирам какви са видовете каучук и предназначението им......не казвам ,че не може да се кара с летна гума и аз съм го правил с чисто нови летни гуми,но не си е работа,защото поведението им ,грам неможе да се сравнява със зимните.
                Зимата се кара със зимни гуми!
                156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

зимни на железни джанти - предни 185/65/15 , задни 195/65/15 , летни на алуминиевите - 205/60/15
                  _156_2,4_JTD_136hp_-EX
                  156 FL 1,9 JTD 115hp "05

Comment

Първоначално публикувано от zdravko_ss Покажи съобщение
                    зимни на железни джанти - предни 185/65/15 , задни 195/65/15 , летни на алуминиевите - 205/60/15
                    Сложи си еднакви гуми бре, не шашкай ЕКУ, АБС и ЕБД с подобни щуротии.

Comment

При БМВ като отпред си с 235 отзад с 275 нищо не се шашка споко
                      156 2.4JTD 136+ PS

Comment

нищо не се шашка, вече две зими карам така, ако е имало проблем да съм забелязал
                        _156_2,4_JTD_136hp_-EX
                        156 FL 1,9 JTD 115hp "05

Comment

Незнам защо се самозаблуждаваме че можем да си караме зимата с летни гуми.Просто мизерията е навсякъде.Това коства човешки животи.По препоръка на Мишелин под 14 градуса се препоръчват гуми със мека смеска за ниски температури.Да не говорим че в наща държава все още няма въведен коефициен на сцепление и асфалт който да отговаря на различните метеорологични условия.Карайте с някой летен модел на Бричстон зимата и ще видим на пролет какво ще еостанало от Алфата.Тази гума за да държи и лятото и трябва загряване.Всеки еди от нас е потенцялна мишена с тези исказвания че е супер да се кара с летни гуми зимата.
                          CUORE SPORTIVO 164 +,156 2.4 TI +++, 159 TI +++,Alfa Romeo Arna 1.3 TI
                          Fiat Uno Fire,Fiat Tipo Gran Turismo,Fiat Bravo, Fiat Grande Punto, Fiat 1500 Lunga,Fiat 850,Fiat 1300/1500

Comment

Абсолютно, ама примерно аз навъртам по 52км седмично при ограничение максимум 60км/ч, като сметнеш 12те седмици, които е зимата и 4те от тях, в които няма да си карам колата остават 8 седмици по 50км=400км.....всичките при ограничение максимум 60км/ч....та как да дам 1000лв за гуми, които ще карам 400км тая година с максимум 60км/ч?
                            156SW JTD 20V Distinctive - Injected with a poison

OEM & Ventura Garage
                            http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1111314 -как аз бях измамен от Аrti156SW

Comment

ми не даваш 1000 лева а намираш гуми за 50 лева бройката и караш спокойно то и с 60км/ч като има само малко лед и просто няма спиране ...

зимата си е за зимни гуми много по добре си е с тях
                              Alfa Romeo 145 junier -на части/Alfa Romeo 2.0 QV НА ЧАСТИ/Alfa Romeo 156 2.0 TS GTA-Продадена/
                              Аlfa Romeo 155 1.7ts-Продадена/Volvo V70 2.4 140 1999g-Продава се/Настояща Volvo V70 2.0 TURBO AWD 226(За сега)Кончета!

Comment

Ситуацийте могат да ти излезнат и за 500 м и тогава ти трябва да спреш навреме.На мен ми се е случвало буквално за 300 метра ми изкочи един човек и след 250-300 едно дете с топка .Класика в жанра.Имам опит над 200 ооо км и друкпът не ми се е случвало но....... никога не е късно.Всички мислят за ламарините но ако удариш човек тези 1000 лв за гуми няма да плътат кръвнината.И заминаваш 10-15 г. за непредомишлено.Малко хора расъждават в тази посока.Дори гуми втора употреба не е лош вариант за зимата.
                                CUORE SPORTIVO 164 +,156 2.4 TI +++, 159 TI +++,Alfa Romeo Arna 1.3 TI
                                Fiat Uno Fire,Fiat Tipo Gran Turismo,Fiat Bravo, Fiat Grande Punto, Fiat 1500 Lunga,Fiat 850,Fiat 1300/1500

Comment

Working...
                                X